EN

DAILY BLOG

Η γνώση που χρειάζεται ο ιδιοκτήτης ενός σύγχρονου μικρού ξενοδοχείου για να ξεχωρίζει.

Μικρές συβουλές για σωστό σχεδιασμό της επένδυσης σε Online διαφήμιση

Πλέον για να κλείσει τις διακοπές του ο καθένας ξεκινάει αναζητώντας από τον υπολογιστή ή το κινητό του. Σχεδόν όλες οι διαδικτυακές εμπειρίες πια ξεκινάνε με ένα ερώτημα σε μία μηχανή αναζήτησης. Ένα ερώτημα που μπορεί να περιλαμβάνει την πτήση, την τοποθεσία, τις άδειες εισόδου και τα διαβατήρια, δραστηριότητες, αλλά και τις άδειες οδήγησης για ενοικίαση αυτοκινήτων. Πώς περνάει κανείς πετυχημένα από τη διαφήμιση στα φυλλάδια στον υπολογιστή ή στο κινητό;


Υπολογισμός της online επένδυσης σε διαφήμιση
Για πολλά χρόνια οι επιχειρήσεις δούλευαν με διαφημιστικά φυλλάδια. Τα φυλλάδια αποτελούν ένα μέσο που αφορά τον επισκέπτη στον προορισμό και χρησιμεύουν κυρίως για την πληροφόρηση για το κόστους, αλλά και τις ημέρες και ώρες των δραστηριοτήτων. Επίσης μπορεί να αναγράφουν και κάποια ιστοσελίδα ώστε ο επισκέπτης να πηγαίνει εκεί στοχευμένα, γλιτώνοντας τον επιχειρηματία από έξτρα διαφήμιση στα ψηφιακά μέσα. Το φυλλάδιο είναι επίσης μία ευκαιρία για προώθηση ειδικών προσφορών. Το να περάσει μία επιχείρηση στη διαφήμιση με ψηφιακά μέσα απαιτεί κάποιες προσαρμογές, με πρώτη να είναι την εξοικείωση με τις συσκευές, τον υπολογιστή και το κινητό τηλέφωνο. Βέβαια χρειάζονται κάποια άλλα πράγματα, όπως η γνώση βασικών μαθηματικών, για καλύτερη απόδοση.

Η γνώση αυτή περιλαμβάνει την κατανόηση δύο βασικών εννοιών, της ROI (Επιστροφή της Επένδυσης) και του PPC (Πληρωμή ανά Κλικ). Η εξίσωση που τα υπολογίζει είναι η εξής:

Ποσοστό ROI = ((Επιστροφή – Επένδυση) / Επένδυση) x 100
Π.χ. Εάν ένα διαφημιστικό πρότζεκτ (π.χ. μία καμπάνια) κοστίζει 2000 ευρώ και επιστρέψει σε πωλήσεις 5000 ευρώ (πχ κρατήσεις αξίας 5000 ευρώ), ο υπολογισμός της ROI είναι: (3000 / 5000) x 100 = 60%
Υπό φυσιολογικές συνθήκες θα πρέπει κανείς να υπολογίσει τη συγκεκριμένη περίοδο που έχει σχεδιάσει την επένδυση. Πόσο διαρκεί η περίοδος απόδοσης;

  • Βελτιστοποίηση σε μηχανές αναζήτησης = 1 έτος
  • Σχεδιασμός και ανάπτυξη νέου site = 3 έτη
  • Προώθηση σε social media = 6-8 μήνες

Φυσικά υπάρχουν πολλοί ακόμα παράγοντες υπολογισμού που διαφέρουν ανάλογα το στόχο. Για να μπορεί όμως η σημερινή επιχείρηση να μπει σε αυτό το στάδιο απαιτούνται τα βασικά βήματα στρατηγικής, με πρώτο το σχεδιασμό. Τίποτα δε μπορεί να γίνει σωστά χωρίς σχεδιασμό και γνώση των συσκευών που μπορεί να τα κάνει αυτά από μόνος του. Πόσο σημαντικές είναι οι διαφορές των συσκευών που είδαμε στην αρχή;


Υπολογιστής εναντίον κινητού; μικρές συμβουλές
Τα στατιστικά είναι στη μέση μεταξύ της χρήσης υπολογιστών και των κινητών, καθώς οι μισοί περίπου χρήστες πια χρησιμοποιούν κινητά ή υπολογιστές. Όσοι συνεχίζουν τις αναζητήσεις τους σε τάμπλετς, ξοδεύουν 20% περισσότερο από όσους χρησιμοποιούν υπολογιστή και 50% από όσους χρησιμοποιούν κινητό. Ειδικά για τους κατόχους ipad έχουν το 90% όλων όσως ψωνίζουν από κινητό, αλλά μάλλον αυτό συμπεριλαμβάνει και τις εφαρμογές από το iphone. Όσο πιο ακριβή μία συσκευή τόσο μεγαλύτερη η αγοραστική ικανότητα. Συνεπώς θα πρέπει να σχεδιάζεται το περιεχόμενο και για τις αντίστοιχες πλατφόρμες κινητής, τα λεγόμενα responsive.


Κάποιες συμβουλές για το σχεδιασμό πιο στοχευμένης διαφήμισης

  • Ενθάρρυνση των πελατών να ανεβάζουν περιεχόμενο για την επιχείρηση σας, φωτογραφίες ή βίντεο. Δημιουργήστε ένα hashtag που να το χρησιμοποιούν (άρα θα πρέπει να το γνωρίζουν).
  • Συμπεριλάβετε άλλα δημοφιλή μέρη κοντά στην επιχείρησή σας που μπορεί κάποιος να επισκεφτεί και να διαθέτουν επίσης πληροφορίες που μπορεί κάποιος να τις δει από το κινητό ή το τάμπλετ του.
  • Ο χρόνος παίζει τεράστιο χρόνο. Για παράδειγμα εάν θέλετε επισκέπτες από κοντινές αποστάσεις, όσο πλησιάζει το σαββατοκύριακο το ενδιαφέρον αυξάνεται κατά 19% μεταξύ Πεμπτης- Κυριακής. Έτσι για κάθε event θα πρέπει να υπάρχει αυτό την ώρα του σχεδιασμού.
  • Χρησιμοποείστε αναζητήσεις με hashtag. Δεν είναι μόνο το facebook, αλλά και το twitter και το instagram δουλεύει με αναζητήσεις φωτογραφιών. Στην Ελλάδα ένα πολύ καλό παράδειγμα είναι το #AthensClassicalMarathon που αξίζει να μελετήσει κανείς. Βέβαια δε θα πρέπει να δημιουργήσει κανείς πολλά hashtags, αλλά σε λίγα και σχετικά, καθώς σε περίπτωση που κάποιος κάνει μία ερώτηση σε social media θα θέλει μία απάντηση σε 60 λεπτά. Δεν μπορεί κανείς να παρακολουθεί τόσα πολλά σε τόσο λίγο χρόνο!

Ο σχεδιασμός μιας online διαφήμισης απαιτεί τόσο γνώση των εργαλείων, όσο γνώση της αγοράς στόχου αλλά ακόμα περισσότερο των δεδομένων που υπάρχουν και κατανόησή τους. Εμείς στη Dailylodge προσπαθούμε και θα προσπαθούμε για αυτό καθημερινά, άρα το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να μας ρωτήσετε και να λύσουμε τις απορίες σας!



Για να βελτιώσετε τις απευθείας κρατήσεις σας πατήστε εδώ
30 + Ευχαριστημένοι Πελάτες

"Ενα σημείο, πολλές δυνατότητες."

×